Koken zonder gas

< naar Kenniscentrum
Print
U bent hier:
Als VvE willen we graag stimuleren dat eigenaars “Van het gas” gaan, om zo een bijdrage te leveren aan een wereld die bewoonbaar blijft voor ons nageslacht.
Al ruim 10 jaar maken we gebruik van stadswarmte om onze appartementen te verwarmen en voor warmwater. Aardgas wordt dus daarvoor al helemaal niet meer gebruikt.
Veel eigenaars koken echter nog op gas. Om hen te laten omschakelen naar de veel duurzamere vorm van inductie-koken (op elektriciteit) zijn er aantrekkelijke mogelijkheden als:
1. (tijdelijk) gratis afsluiten van de gasaansluiting door Liander.
2. gemeentelijke subsidie voor het aardgasvrij (laten) maken van de woning en de daarvoor benodigde aanpassingen.
Lees hier de verhalen van eigenaars die de stap al maakten, en maak ook zelf die stap! Het uitzoekwerk is al gedaan, en met weinig moeite kookt u binnenkort op een duurzame manier!

[pt_view id=”9b66c53bwz”]

5 reacties

Ik kook al sinds 2008 op inductie en zou absoluut nooit meer naar gas willen. Nog afgezien van de zeer nauwkeurige regelbaarheid en het eenvoudige schoonmaken, het is ook zeer veilig, is mijn indruk. En: je hebt een extra aanrechtblad als je niet kookt.
Wel raad ik aan om niet te bezuinigen op kwaliteit. Kies gewoon wat je nodig hebt aan kookplaten en laat daar de elektra bij aanleggen. Wij hebben nu een plaat met een zogenaamde flex-zone, die kan dienen als 1 grote rechthoekige plaat, maar die kun je ook splitsen in 2 afzonderlijke regelbare platen. Buitengewoon handig! De 3 andere pitten worden maar zelden gebruikt in ons 2 persoons huishouden.
Verder zou ik willen adviseren om pannen met een heel dikke bodem aan te schaffen. Dan heb je vrijwel geen last van aanbranden. Zelfde geldt voor koekenpan en wokpan.

ik weet niet meer wat ik kwijt was voor 2 extra groepen (1 voor de plaat, 1 voor de oven), maar dat was max. 500 euro (in 2012), inclusief bekabeling van meterkast naar keuken.
Hoewel het er op de montagehandleiding eenvoudig uitziet: begin zelf NOOIT aan het aansluiten van de Perilex. Daar heb je echt een installateur voor nodig, tenzij je dat zelf bent 😉
In mijn geval kostte dat 1 uur extra werk, en toch nog een aanpassing in de meterkast.

Bedankt Theo!

Ervaringen van mensen die reeds gasloos koken verbreden onze blik. Mijn ouders koken sinds een verhuizing binnen de G-buurt in 1999 op inductie (nieuwbouw zonder gas). Zij hebben niet bezuinigd op kwaliteit, dus ik heb goed vergelijkingsmateriaal. Ter info voor de bloglezers: mijn vader is kok.
Wat het kan kosten om de meterkast aan te passen heb ik voor een deel al uitgezocht, maar er zijn erg veel variabelen. Het kan alle kanten opschieten, betaalbaar tot kostbaar, afhankelijk van (alweer) de situatie.. Daar kom ik in de blog op terug.

In een komend artikel wil ik een schatting geven wat het zou kosten als je wel de electrische installatie verzwaart. Ik maak voorlopig gebruik van een bestaand stopcontact/groep. Ga je ‘all the way’ met drie-fase stroomaansluiting dan kan het richting enkele duizenden euro’s gaan. Als je enkel een extra groep wilt aanleggen hangt het sterk van de situatie af. Is er plek vrij voor die extra groep in jouw stoppenpaneel, of moet die vervangen worden? Moet er al dan niet iets opengebroken worden om de nieuwe stroomleiding te leggen? Heb je met beide mazzel, dan hoeft het niet veel te kosten.
Ik kom hier op terug in de blog wanneer de ‘budget’ overstap behandeld is. Zijn er bijna!

Emil

Ik heb een vraag wat kost het om een aansluiting te laten maken voor elektrisch koken
Denk dat er in de meterkast een groep bij moet of zeg ik nu iets raars
Ik zou dit wel graag willen weten

Mvg frank servos

Cor van Mil

We zijn al jaren van het gas af en koken op inductie. Dat vraagt qua electriciteit meer vermogen, dus extra groep aan laten leggen. Dit is tijdens onze verbouwing 6 jaar geleden gelijk meegenomen.
Ook alle afsluiters en onderblokken vervangen. Nieuwe radiatoren.
Wij zijn er heel blij mee. Kost wat maar dan heb je ook wat.
Ik zou zeggen, doen!

Geef een reactie