Emil: Besparing en investeringen – klein budget

Een kleine stap voor een keuken, …

Met een klein budget ga ik de overstap naar inductiekoken maken. Een, enorme stap voor mij. Meteen flink besparen op vaste lasten, wel even wennen aan gasloos koken. Er komt bij mij geen electricien of verbouwing aan te pas, omdat de verplaatsbare kookplaat die ik besteld heb in een bestaand stopcontact gaat. Later kijken we eens naar de kosten van een meer complete makeover, met krachtige apparatuur, veranderingen aan de electrische installatie, en dus een steviger budget.

Het verhaal over de vaste lasten is in beide gevallen gelijk: je bespaart na overstap zeker 200,- jaarlijks.

Kosten kookgas gaan stijgen

Het zat me al jaren dwars, de vaste kosten gaslevering op mijn NUON/Wattenfall jaarafrekening. Voor 2020 (plus een weekje) het hoogste bedrag tot nu toe:

Afgelopen 4 jaar kwam er telkens weer ongeveer 10 euro bij de vaste kosten. Dat tempo zal omhoog gaan doordat de netbeheerders kosten moeten maken voor de energietransitie, en die worden verdeeld (“gesocialiseerd”) over de resterende gasaansluitingen. De overheid zal via heffingen proberen ons “over te halen” te stoppen met aardgas. Kijk maar naar de variabele kosten, 60% daarvan zijn overheidsheffingen! Als ik het gas ergens onder de toonbank door in een flesje kon kopen was ik klaar voor 11,31 per jaar.

Nu is mijn gasverbruik als eenpersoonshuishouden erg klein, veel gaat bij mij in de electrische combi-oven. Wel gebruik ik dagelijks een fluitketel (zonder de fluit), want ik hou niet van waterkokers. Stroom en water, brr!

Afsluiten kookgas, tijdelijk gratis!

Dit was altijd de grote onbekende: welke kosten rekent de netbeheerder voor het afsluiten van de gasmeter?  Dat is sterk afhankelijk van de situatie, en niet op een website te vinden. De bevestiging van mijn aanvraag bij Liander toont de kosten voor mijn appartement, en de tijdelijke vrijstelling:

Voorheen was het al mogelijk bij de gemeente Amsterdam subsidie te krijgen van max. 500,- voor verbouwingen om gasloos te gaan, plus volle compensatie van de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting door Liander. Ik heb de moeizame subsidieprocedure doorgelezen en opheldering gevraagd bij de gemeente. In het kort: in die papieren tijgerbaan had ik geen zin, en er leek niet veel in dat vat te zitten voor mij. Per 1 Maart is dat ook niet meer nodig voor de kosten Liander. Hoe lang de vrijstelling standhoudt weet niemand, dus grijp die kans en bespaar 390,- eenmalig.

In een komende post leg ik uit hoe het afsluiten van de gasmeter gaat, tot nu toe lijkt de procedure te lopen zoals beloofd.  Nog een week, dan ben ik gasloos.

Nieuwe kookplaat concurreert met oude ovens

Aanvankelijk dacht ik dat twee pitten het maximum was aan een stopcontact, tot ik verder zocht. Een stopcontact heeft een limiet, dus meer pitten betekent minder power-per-pit. De systemen die ik zag blijven onder 3300Watt met alle pitten vol aan, zodat er genoeg vermogen over is in de keuken voor verlichting en de koelkast.

Er hangen meerdere stopcontacten aan de electrische keukengroep, ofwel stop/zekering. Bij mij, met originele stoppenkast uit 1974, zit alles in de keuken achter dezelfde groep-2 (zekering 16Amp x 230Volt = 3680Watt max.). Mijn twee ovens kunnen niet tegelijkertijd aan, en als ik op inductie kook moeten ze beide uitstaan. Mocht je denken “ik koop twee spotgoedkope een-pitters”, dan moet je goed opletten of dat wel samen kan!

Dus: eerst die ovenschotel in elkaar zetten, de inductieplaat uit, dan pas de oven aan.

Zoals gezegd, dit is de budget oplossing. Een verstandige kok zoekt voor die hieraan begint uit waar de stop voor de keuken in de meterkast zit. En als je nog smeltzekeringen hebt zoals ik, en geen ‘automaat’ met een herstelknopje, controleer dan of je vervangende zekeringen hebt liggen. Bij mij is het in 16 jaar een keer fout gegaan, ik had de oven aan en stak de stofzuiger in een wandcontact van de keukengroep. Er ligt nog een doosje met zekeringen in mijn meterkast, van voor ik er kwam wonen.

Om gedachtenloos te kunnen koken zou je een extra electrische groep moeten laten aanleggen, exclusief voor de inductieplaat. Dan blijft de rest van de keuken op de bestaande groep, en kun je wel tegelijk de oven en kookplaat gebruiken.

Hier is die dan, mijn drie-pitter

Na eindeloos online vergelijken koos ik voor de Etna KIV160RVS, en bestelde er een voor 257,- bij coolblue. Als je met een enkele pit uit de voeten kunt in de keuken, zijn er inductieplaatjes vanaf 50,- te vinden.

Ik had geen hoge verwachtingen maar ben blij met de looks en de plaatsing van de drie pitten, op een glasplaat net zo groot als mijn vier-pits gasfornuis.

unboxing inductieplaat

Inductieplaat met stekker uit de doos

Ik had een stuk houten werkbank over, plaatste die op het gasfornuis, en de inductieplaat er bovenop. Stekker in de muur en gaan.

tijdelijke setup inductieplaat

Op een houtje koken aan een touwtje

Ik moet afscheid gaan nemen van enkele pannen, omdat ze niet magnetiseerbaar zijn. In de komende post vertel ik daarover, en hoe het nou voelt om te koken op die glasplaat.

Voorlopige balans

Besparingen

  • 390,- verwijderen gasmeter, eenmalig
  • 200,- vaste lasten gas, jaarlijks

Uitgaven

  • 257,- inductieplaat
  • 36,- mokkapotje
  • 12,- basic koekenpan uit de grabbelbak bij de AH

Ik moet natuurlijk wel iets vezinnen voor het oude gasfornuis. Vervangen door en een nieuw kastje waar de combi-oven in kan misschien. Dat laat ik nog even sudderen.